Beste wijn 5 Jaar 2004–2005 2006–2007 2009–2010
Alexandra Pouderoyen — PLUS Wijnspecialist
 

Hoe lang blijft een geopende fles wijn goed?

Zuurstof is van invloed op de ontwikkeling van wijn. Is de wijn ontkurkt dan ontwikkelt deze zich sneller. Vooral wanneer u een paar glaasjes heeft ingeschonken en de hoeveelheid ‘lucht’ in de fles snel toeneemt. Eenmaal open is het aan te bevelen om rode wijn uiterlijk binnen twee dagen te drinken. Als het een oudere jaargang betreft, is de volgende dag aan te bevelen. Witte wijn en rosé kunt u gewoonlijk een dag of drie tot vier bewaren. De levensduur van een wijn met een dag of twee verlengen kan ook. Zelf gebruik ik vaak een Vacuvin die de fles wijn weer vacuüm trekt. Of ik schenk het restant over in een half flesje, sluit dit goed af en zet het in de koelkast. Dat laatste is overigens ook voor rode wijn aan te bevelen. Door de lage temperatuur en het ontbreken van licht gaat de ontwikkeling langzamer.

Ga terug

Leve de schroefdop

Vroeger was er alleen de kurk. Maar waarom zijn nu steeds meer wijnflessen afgesloten met een schroefdop. Is dat wel goed?

Meer informatie

Rood op kamertemperatuur, maar wit niet te koud.

Wat is de ideale temperatuur waarop uw favoriete wijn het beste smaakt? Haalt u rood zo uit het rek in de kamer. En is het misschien verstandig om wit wat eerder uit de ijskast te halen?

Meer informatie

Van wijn genieten begint met een schoon glas

Hoe zorgt u dat uw wijnglas er schoon uitziet zonder dat u met de scherven blijft zitten. En waarom u een wijnglas nooit omgekeerd in de kast moet zetten.

Meer informatie